Vă anunțăm cu bucurie că am terminat oficial post proudcția adaptării VR360 a spectacolului „Richard al III-lea”, montat de Eugen Gyemant.
Spectacolul „Richard al III-lea” de William Shakespeare, a cărui versiune scenică offline a fost montată în noiembrie 2021 de Eugen Gyemant, la Teatrul „Andrei Mureșanu”, s-a lansat oficial astăzi, 23 martie, în VR360. Această variantă este disponibilă gratuit pe două platforme, www.teatruvr.ro și www.VR-hall.com, iar spectacolul beneficiază și de subtitrare în limba engleză.
https://vrsolutions.tech/teatruvr/
Sprijinit financiar de AFCN, proiectul este rezultatul colaborării dintre Asociația Sprait și Teatrul „Andrei Mureșanu” și este derulat în parteneriat cu TeatruVR și Vr-hall.com, cu implicarea partenerilor acestora, respectiv Popas Production, Loop Virtual Reality Solutions și Augmented Space Agency.
Spectacolul „Richard al III-lea” este o abordare postmodernă a piesei celebrului dramaturg. Deși regizorul a rămas fidel față de textul pe care el însuși l-a tradus special pentru acest proiect, costumele și decorul sunt aduse în actualitate. Cu toate acestea, ele păstrează o serie de elemente care sugerează stilul epocii victoriene.
Din distribuție fac parte actorii Sebastian Marina, Claudia Ardelean, Fatma Mohamed, Elena Popa, Anca Pitaru, Mona Codreanu, Iulian Trăistaru, Costi Apostol, Ion Fiscuteanu Jr., Marius Popa, Ștefan Forir, Sergiu Aliuș, cărora li se alătură copiii Andreas Marina, Christof Marina și Matei Popa.
Spre deosebire de perspectiva offline, cea în VR360 face ca spectatorul să fie transpus în mijlocul acțiunii și conferă singularitate, în sensul în care i se adresează unui singur spectator care devine parte din acțiune.
„Richard al III-lea” VR360 este împărțit în 13 episoade. Cei care vor dori să vizioneze spectacolul pe una din cele două platforme sunt rugați să deschidă cele 13 episoade în aplicația YouTube. Este preferabil ca vizionarea să aibă loc cu ajutorul ochelarilor VR, dar se poate face și cu ajutorul mouse-ului/degetului prin scroll pe ecran. De asemenea, pentru ca efectele să fie mult mai intense dar în siguranță deplină, doritorilor le este recomandat să folosească un scaun rotativ, ideal cu spătar!
Cele două variante ale spectacolului, cea offline și cea VR360, vor putea fi vizionate împreună, în premieră absolută, în cadrul ediției de anul acesta a Festivalului Internațional „Shakespeare” de la Craiova. În perioada 20 – 25 mai, echipa de spectacol se va afla în festival cu o reprezentație scenică, dar și cu insula de teatru VR.