Cel mai nou proiect cultural în VR360, „Povestea Leului Ra”, va putea fi urmărit gratuit pe platformele teatruvr.ro și VR-hall.ro, începând de joi, 30 iunie. Proiectul este inițiat și derulat Asociația Șpraiț din Sf. Gheorghe și Popas Production și cofinanțat de AFCN.
„Povestea Leului Ra” VR360 este o producție artistică aparte, cu un concept inedit care o face greu de încadrat într-un singur gen, nefiind nici un simplu spectacol de teatru, nici un simplu concert. „Povestea Leului Ra” este mai degrabă un mix de compoziție muzicală originală, artă regizorală, artă narativă, voce, combinate cu tehnici de editare, de filmare, animație și prelucrare a sunetelor, fotografiilor și imaginilor de ultimă generație.
Pornind de la spectacolul de teatru muzical, „Leul Ra”, montat pe scena TAM, în 2017, de regizorul Cezar Ghioca, această nouă variantă de concert-spectacol este o adaptare în VR360, care păstrează povestea inițială, dar o prezintă într-o formă prescurtată. Textul și regia pentru această variantă sunt semnate tot de Cezar Ghioca.
„Povestea Leului Ra” VR360 reunește soliștii: Marius Popa, Dalma Kovacs, Medea Bălănică, Amalia Uruc și Marcel Lovin, alături de instrumentiștii Gabriel Pândici, Florin Șerban, Agnes Soos și Pal Gabor.
În „Povestea Leului Ra” VR360, artiștii au cântat live, pe scena TAM, unde a avut loc filmarea adaptată la această tehnologie. Scenografia a fost realizată cu ajutorul a două ecrane de proiecție pe care a rulat un film de animație dedicat, realizat de Ordog Gyarfas Agota. Concertul-spectacol VR 360 „Povestea Leului Ra” este realizat sub forma unui spectacol-lectură, care se folosește de personajele povestitorilor pentru a aduce la viață narațiunea, accentuate fiind prin animație situațiile spectaculoase, create în mod expres pentru acest concert.
Ceea ce iese însă în evidență în această versiune a „Poveștii Leului Ra” este latura sa muzicală. Accentul se pune pe valorificarea partiturii compuse de Marius Popa, care a realizat muzica și adaptarea, și pe vocile cântăreților profesioniști, care susțin concertul și care au costume și machiaj special realizate pentru această variantă de concert-spectacol. Costumele sunt create de Elena Gheorghe.
Echipa tehnică a proiectului este formată din: Somogyi Ede László (sunet), Nagy Attila (proiecții), Bako Zoltan (lumini), Lidia Baciu (regia tehnică).
Versiunea VR360 a concertului-spectacol VR 360 „Povestea Leului Ra” este adaptată în această tehnologie de echipele celor de la Popas Production, Loop Virtual Reality și Augmented Space Agency.
„Povestea Leului Ra” VR 360 va fi disponibilă, începând de joi, 30 iunie, pe platformele teatruvr.ro și VR-hall.ro, unde doritorii se vor putea loga și se vor bucura de o experiență unică, de o noutate absolută, cu condiția să aibă ochelari speciali. Accesul la spectacol, pe ambele site-uri, va fi gratuit, datorită sprijinului financiar acordat de AFCN